• GRMADA

 

 

Diapozitiv1.png

Diapozitiv2.png 

 

Prvi dnevi poletnih počitnic so v Krškem namenjeni Mini taboru osnovnošolcev na Grmadi. Tudi tokrat je, letos že tretjič zapored, dogodek potekal v organizaciji Planinskega društva Videm Krško, s čimer začenja dobivati za društvo obrise tradicionalnosti – na način, ki si ga je pred leti zamislil Tone Zakšek, planinski vodnik in idejni vodja projekta. V sodelovanju s srednješolskimi mentorji projekta MEPI Krško (Mednarodni projekt za mlade) Alenko Špan in Matejem Mlakarjem, njihovimi letošnjimi prostovoljci (Rok Vintar, Maša Planinc, Marko Mlakar, Jan Kozole, Matic Plevanič) ter strokovnim sodelavcem Planinske zveze Slovenije Francem Gričarjem postaja Mini tabor poleg taborjenja tudi učilnica na prostem – natančneje delavnica planinske vzgoje in spoznavanja narave.

 

In kaj se je letos dogajalo? Vse skupaj se je začelo na običajnem mestu – pred Osnovno šolo Jurija Dalmatina. Medtem, ko se je že počasi kuhal golaž na Grmadi, je skupina tridesetih osnovnošolcev, med katerimi so prevladovali učenci prve triade, po planinskih markacijah premagovala svoje metre navkreber proti Sv. Marjeti, kjer je bil počitek za malico. Za večino to ni bil prvi obisk vrha Libne, so se pa številni prvič podali v Črno mlako, kjer so v gozdu sami iskali pot proti Zdolam. Sonce je na prostem že kazalo svojo moč, pot proti Anovcu se je zato vila še počasneje. Pogled na oddajnik na Grmadi je udeležencem vlil nove moči, cilj so sedaj imeli pred očmi. Mogoče dlje kot so nekateri pričakovali, so po petnajstih kilometrih hoje vendarle prišli na Grmado. Po nekaj klancih so dosegli cilj – vrh, vonj iz kotla in pogled na lubenice pa sta bila dovolj za to, da je utrujenost hitro izginila.

 

Starejši udeleženci so pripravili taborni prostor in postavili šotore, mlajši so neučakano čakali na razporeditev  po skupinah. Po kosilu je Grmada je pokala od mladostne energije, sledile so si številne delavnice – risanja, vozlanja, prve pomoči in spuščanja po vrvi. Nekje se je pojavila harmonika, nekdo je prinesel še kitaro. V prostem času, ki ga v resnici ni bilo veliko, so se učenci spoznavali med sabo, marsikdo je sklenil nova prijateljstva oziroma je poglobil stara. Starejše spremljevalce in organizatorje vedno navdušuje prilagodljivost mladih in njihova radovednost, dogodki so si tako tudi letos sledili eden za drugim, nekega načrtovanega odmora tudi ni moglo biti. Posebna atrakcija je bil zipline, po katerem se je vsak lahko tudi spustil. Planinsko znanje smo preverjali v Tonetovem kvizu,  vsak je moral pokazati še nekaj na novo naučenih planinskih vozlov. Večernega čakanja na palačinke z nutello ali marmelado ni bilo, glavni kuhar je pravočasno poskrbel za lakoto. Sledil je še nočni pohod z lučkami, ki je potekal v dveh skupinah in se je kronološko končal na prehodu s prvega na drugi dan. Medtem ko so starejši gledali, kako so manjši udeleženci po prihodu v tabor hitro popadali v šotore, se je dan vsebinsko res končal.

 

Jutro drugega dne taborjenja je marsikdo dočakal na drugem mestu kot zvečer, podrobnosti sicer niso znane, se pa je zaradi številni nočnih mobilnosti izdrl marsikateri slabo pritrjeni klin v zemljo, kakšen šotor je iz pokončnosti počasi prehajal v poševno lego. Po zajtrku je bil čas za tradicionalno orientacijo, v kateri so dosegli zadnje mesto tisti, ki so edini našli vse kontrolne točke. Organizator je razumel pripombe sodelujočih in bo razmislil o pravilih za naslednje leto. Rezultati pa ostajajo – Petelini na gnojuSove v bazenu, Lisice pred tablo, Mravlje pri frizerju, Pingvini na plaži in Medvedi za šankom so ostali prav tam in le vsem sodelujočim je bilo jasno, zakaj so počitnice tiste, ki so določile prvega med zmagovalci.

 

 

8-scaled.jpg

 

 

 

Organizatorji Planinskega društva Videm Krško se zahvaljujemo tudi Osnovni šoli Jurij Dalmatin za nudeno logistično pomoč. Vse mlade planince, ki začuda niso nikoli v času taborjenja pogrešali tokrat prepovedanih elektronskih motilcev pozornosti, pa vabimo, da se  tabora udeležijo tudi naslednje leto. S še pravočasno prijavo na spletni strani pdvidemkrsko.si, kjer so opisani vsi manevri društva, se organizacija in načrtovanje zelo olajšata.

Tone že snuje novo traso pohodov z novimi planinskimi vsebinami.

 

Matej Mlakar, vodnik PZS, MEPI mentor, učitelj na SŠ Krško

 

Natlači stvari v svoj nahrbtnik in pojdi z nami.

Kontakt

PLANINSKO DRUŠTVO VIDEM KRŠKO
Cankarjeva 1 a,
p. p. 293, 8270 KRŠKO

 

drustvo@pdvidemkrsko.si

Info

TRR: SI56 0298-0009-128, 7-733
NLB d.d.,Poslovalnica Krško

 

Št. za DDV: 31417817
Matična št.: 1166778000

Sodelujemo z

PD Videm Krško © 2024 Vse pravice pridržane. - 5ka.Internet