Vinogradniško turistično društvo Gadova peč je v soboto, 12. 10. 2024, organiziralo tradicionalni pohod po gadovi sledi. Krožna pohodna pot se vije po obronkih Gorjancev med vinogradi, gozdovi in travniki. Ob poti vinogradniki v tako imenovanih gadovih gnezdih postrežejo z različnimi kulinaričnimi specialitetami, poskrbljeno pa je tudi za vse ljubitelje bogate vinske ponudbe.

 

Pohod smo začeli na prireditvenem prostoru v Gadovi peči. Po kratki predstavitvi poti smo se odpravili proti Jugovcu, nadaljevali skozi Vrhovsko vas ter se povzpeli do prvega gadovega gnezda pri Andrijaševih v Razkrižju. Okusna jutranja malica nam je odlično teknila. Sledil je spust v Belinje, kjer smo se najprej ustavili v zidanici Kuntarič, kjer smo poskusili letošnje mlado vino in ajdov kolač s skuto. Nato smo obiskali zidanico Kus, kjer smo okušali domače suhomesnate dobrote. Po jutranjih meglicah so nas kmalu obsijali sončni žarki, ki so poskrbeli za čudovite razglede na pokrajino vse do Posavsko-Zasavskega hribovja. Vinogradi in gozdovi, ki so v tem času začeli spreminjati barvo listja, so pokrajino še dodatno lepšali.

 

Po strmi kolovozni poti smo se spustili do izvira potoka Štrlek, kjer sta naju pri ribniku pogostila Franc in Zdenka Kvaruh. Sledil je vzpon v Pošteno vas in nato nadaljevanje po travnikih v gozd, kjer smo nabirali kostanj. Nadaljevali smo v Grublje, kjer nas je v Komotarjevi zidanici sprejela Vesna in nas pogostila z okusnimi obloženimi kruhki in suhim sadjem. Skozi Topolovo drago smo se povzpeli na najvišjo točko poti, v Gadovo peč. Ustavili smo se pri vlaškem hramu, v katerem vinogradniško društvo načrtuje ureditev vinogradniškega muzeja, nato pa smo nadaljevali do Alenke in Janija Drinovec, kjer smo poskusili letošnja vina.

 

Sledil je še kratek vzpon do čudovitega lesenega hrama, kjer so nam Gramčevi pripravili različne vrste štrudlov. Na spustu smo se ustavili pri starem Vlaškem hramu, kjer sem pohodnikom predstavil zgodovino tega področja. Po kratkem spustu je sledil še obisk zidanice Zakšek, kjer smo poskusili zanimivo kostanjevo pecivo, pohod pa smo zaključili pri predsedniku VTD Gadova peč Ivanu Urbanču in Zdenki, ki sta nam za konec pripravila zelo okusno kosilo, ki smo ga poplaknili z najboljšim Zdenkinim županovim vinom.

 

Čudovit jesenski dan je privabil številne pohodnike, ki so prišli iz različnih delov Slovenije. Predstavitev zanimive zgodovine tega področja (vlaški hrami) ter velika gostoljubnost lastnikov zidanic sta med pohodniki poželi same pohvale in obljubo, da se naslednje leto zopet vidimo.

 

Vodja pohoda: Anton Zakšek

 

 

Natlači stvari v svoj nahrbtnik in pojdi z nami.

Kontakt

PLANINSKO DRUŠTVO VIDEM KRŠKO
Cankarjeva 1 a,
p. p. 293, 8270 KRŠKO

 

drustvo@pdvidemkrsko.si

Info

TRR: SI56 0298-0009-128, 7-733
NLB d.d.,Poslovalnica Krško

 

Št. za DDV: 31417817
Matična št.: 1166778000

Sodelujemo z

PD Videm Krško © 2024 Vse pravice pridržane. - Petka.Internet