ZGIBANKA

 

Kot športni pedagog je bil pobudnik projekta  za dalmatinovo pot Anton Zakšek.

 

Pot s ciljnimi točkami je odličen način za spodbujanje osnovnošolcev k hoji kot tudi motivacija za organizacijo družinskih izletov in za peš spoznavanje lokalnega okolja. V sklopu praznovanja letošnjega kulturnega praznika so pot odprli in ob tem izdali zloženko, v kateri so podrobno opisane vse tri etape.

 

Vabimo vas, da pot prehodite. Označena je s tablami. Na osmih točkah so modre označbe, na katerih je v sredini zapisana velika tiskana črka. Otroke so v šoli motivirali s tem, da so si črke zapisovali in se na lokacijah slikali. Ko so obiskali vse točke, so pri postavitvi črk v pravo zaporedje dobili ime znanega Krčana. Če vas zanima, kdo je to, lahko besedo sami sestavite.

 

Morda vam pri tem v prihodnjih letih pomagamo in organiziramo naše izlete tako, da jo boste v enem letu pot prehodili z nami in tako prispevamo, še k večji promociji poti ter lokalnega pohodništva.

 

Jasminka KOVAČIČ

 

OPIS POTI

 

PRVA ETAPA

 

Začetek naše pohodne poti je pri avtobusni postaji na Gornjem Pijavškem. Smerna tabla nas usmeri do Pijavškega potoka, ob katerem se počasi vzpenjamo po gozdni poti. Po petnajstih minutah hoje se pot odcepi strmo levo navzgor. Po približno tridesetih minutah pridemo iz gozda na travnike v naselje Ženje. Nadaljujemo v Lepo vas, od koder se nam ponuja lep razgled na Posavsko hribovje. Po približno uri hoje pridemo do prve točke naše poti – do Cerkve svetega Primoža. Pot nadaljujemo po asfaltni cesti in kmalu zavijemo desno na kolovozno pot. Sledi spust po gozdu, na križišču štirih gozdnih cest nadaljujemo po srednji cesti navkreber v naselje Senožete. Na asfaltni cesti se usmerimo desno in po slabih dveh kilometrih pridemo do naslednje točke poti, do Cerkve svetega Lovrenca na Gori. Sledi spust skozi Čretez do Trške gore, mimo Cerkve svetega Jožefa. Nadaljujemo desno po asfaltni cesti, ki je označena s smernimi tablami pohodne poti po Trški gori. Po približno enem kilometru poti pridemo do križišča, kjer nadaljujemo pot skozi Narpelj do mostu čez reko Savo. Pot zaključimo pri Osnovni šoli Jurija Dalmatina. Skupna dolžina poti je 16 km, za njo pa boste s postanki potrebovali približno 5 ur.  

 


DRUGA ETAPA

 

Druga etapa nas vodi na Libno. Od Osnovne šole Jurija Dalmatina nadaljujemo pot po Zdolski cesti in se spustimo po ulici Slavka Rožanca do Ceste 4. julija. Ko prečkamo most potoka Potočnica, zavijemo levo navzgor po delno označeni poti na Libno. Četrta točka se nahaja pri Lovskem domu na Libni. Sledi spust po poti, ki vodi do krškega ribnika. Po Bojanovi poti se naša pot nadaljuje na Kremen, Bučerco in Grmado, kjer si pri planinski koči lahko privoščite počitek in uživate v čudovitem razgledu. Sledi spust v vas Sremič, na križišču asfaltnih poti zavijemo desno v smeri Cerkve svetega Mohorja. Na šesti točki nase pohodne poti nam seže pogled na reko Savo, Goro in grad Rajhenburg. Če pa se sprehodimo okoli cerkve, si lahko ogledamo Brestanico, Senovo in Bohor v ozadju. Po ozki poti se spustimo v smeri Brestanice. Po 500 m poti pridemo do križišča, kjer zavijemo desno po Janezovi poti do Gasilskega doma Brestanica. Od tu nadaljujemo s hojo skozi daljši tunel nekdanje ozkotirne železnice. Ko pridemo iz njega se usmerimo desno, mimo železniške postaje do gradu Turn. Od tu pa se po obrežju reke Save vračamo nazaj do Osnovne šole Jurija Dalmatina v Krškem. Skupna dolžina poti je 18 km, za njo pa boste potrebovali s postanki 6 ur. 

 

 

TRETJA ETAPA

 

Na tretjo etapo se odpeljemo do parkirišča Jablance pod Bohorjem. Pot začnemo po klasični poti do planinske koče na Bohorju. Sledi se vzpon na najvišji vrh naše pohodne poti – Javornik. Sledi spust do nekdanje partizanske bolnice, pot zaključimo na parkirišču Jablance. Skupna dolžina poti je 10 km, zanjo pa boste s postanki potrebovali 5 ur.

 

 

Natlači stvari v svoj nahrbtnik in pojdi z nami.

Kontakt

PLANINSKO DRUŠTVO VIDEM KRŠKO
Cankarjeva 1 a,
p. p. 293, 8270 KRŠKO

 

drustvo@pdvidemkrsko.si

Info

TRR: SI56 0298-0009-128, 7-733
NLB d.d.,Poslovalnica Krško

 

Št. za DDV: 31417817
Matična št.: 1166778000

Sodelujemo z

PD Videm Krško © 2024 Vse pravice pridržane. - 5ka.Internet