Tradicionalni tečaj teka na smučeh, ki ga že vrsto let organiziramo za učence četrtih razredov v Planici, je letos zaradi prezasedenosti v domu odpadel. Začeli smo iskati nadomestno lokacijo, ki smo jo najprej našli v vojašnici na Pokljuki. Zaradi previsokih cen smo poiskali ugodnejšo lokacijo v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Kavka v Livških Ravneh.

V sodelovanju z vodstvom CŠOD Kavka smo pripravili program tečaja teka na smučeh. Žal so visoke temperature stopile sneg in pripravili smo alternativni program aktivnosti.

V ponedeljek 22. 1. 2018 smo s prvo skupino učencev iz 4. b in 4. c razreda odpotovali skozi Ljubljano, Novo Gorico in naprej ob reki Soči mimo Tolmina do vasi Idrsko, kjer smo se začeli vzpenjati skozi Livek do doma Kavka.

Osebje doma nas je lepo sprejelo in nam pripravilo okusno kosilo. Sledila je namestitev v sobe in po krajšem počitku smo začeli z aktivnostmi. Prva skupina si je ogledala kraško jamo, druga skupina je vadila nordijsko hojo, tretja skupina pa je imela lokostrelstvo. Po dveh šolskih urah in krajšem počitku smo skupini zamenjali. Sledila je večerja in nočni pohod s svetilkami. Pred počitkom smo pripravili še zabavni spoznavni večer, kjer so se učenci predstavili s skeči, plesnimi točkami, prepevanjem in pravim koncertom harmonikarja, trobentačev in kitaristov.

Naslednji dan smo po pospravljanju in zajtrkovanju odšli na daljši pohod po Kolovratu.

Lepo vreme nam je omogočilo čudovite razglede na Benečijo, v daljavi pa na Jadransko morje in Padsko nižino. Po dobri uri hoda smo prestopili slovensko mejo in se sprehajali po Italiji. V Slovenijo smo se vrnili pri muzeju na prostem Na Gradu, na katerem smo si ogledali tudi zaklonišča, opazovalnice in topniške položaje iz prve svetovne vojne. Vračali smo se po grebenu, s katerega smo imeli čudovit razgled na dolino reke Soče, Tolmin, Kobarid, v ozadju pa na Krn, Kanin in Matajur.

Po dobrih štirih urah smo se vrnili v kočo, kjer smo imeli kosilo. Po krajšem počitku smo se razdelili v dve skupini. Prva je imela poudarek na kulinariki, v kateri smo pripravili kobariške štruklje, ki smo jih pri večerji slastno pojedli, druga skupina pa je izdelovale zavetišče za preživetje v naravi. Po krajšem počitku sta se skupini zamenjali v dejavnostih.

 kolovrat186B90112E FBB0 8DB6 003E 27C784B3AA8D

 

Pred večerjo so učenci pisali razglednice za svoje najbližje in po večerji je sledila še velika zabava šaljivih iger in plesa.

Utrujeni učenci so malo podaljšali jutranji počitek, sledil je zajtrk, pospravljanje in še tretja zamenjava dejavnosti s prvega dne, po krajšem počitku pa še krajši sprehod do nekdanjega smučišča Livek, s katerega se nam je ponujal lep razgled. Ko smo se vrnili, so nas že čakali učenci 4.a in 4.č razreda, ki so po kosilu začeli s programom. Prva skupina je po kosilu odšla še na ogled Mlekarne Planika v Kobaridu, kjer so si ogledali sirarski muzej in se zvečer vrnili nazaj v Krško. Druga skupina je imela aktivnosti od srede 24. 1. do petka 26. 1. 2018. Vsebinsko smo ponovili program prve skupine. Vtisi učencev so bili zelo dobri in menim, da so doživeli in spoznali neko novo okolje, ki nam ni najbolj znano, zato pa toliko bolj zanimivo. V treh dneh, ki so jih učenci preživeli skupaj brez telefona, računalnika in televizije so pokazali, da s kvalitetnim programom in dobro zasedbo pedagogov lahko pozabijo na vse pripomočke.

Za učence četrtih razredov smo 10. 3. 2018 organizirali še brezplačni izlet na Pokljuko, kjer so se učenci lahko izkusili še tek na smučeh.

 

Anton ZAKŠEK

Natlači stvari v svoj nahrbtnik in pojdi z nami.

Kontakt

PLANINSKO DRUŠTVO VIDEM KRŠKO
Cankarjeva 1 a,
p. p. 293, 8270 KRŠKO

 

drustvo@pdvidemkrsko.si

Info

TRR: SI56 0298-0009-128, 7-733
NLB d.d.,Poslovalnica Krško

 

Št. za DDV: 31417817
Matična št.: 1166778000

Sodelujemo z

PD Videm Krško © 2024 Vse pravice pridržane. - 5ka.Internet