Skoči na vsebino

PD Videm Krško

lahka snežna Tura

z Matejem in Stanetom

Snežnik (1796m)

Pohod se je začel na parkirišču pri Domu na Sviščakih, kjer so dobili udeleženci zadnje napotke. Po začetni orientaciji se  je pohod začel po neoznačeni poti na makadamski cesti, ki je po 500 m zavil na markirano pot v gozd, kjer je bila narejena gaz v mehkem, suhem snegu. Pot sovpada s traso Poti  kurirjev in vezistov in Evropsko pešpotjo E6. Vzpon je lahek, delno se vzpenja tudi po makadamski poti, ki je bila zasnežena, ne pa poledenela. Na koncu makadamske poti se sledi markacijam v gozd in tabli, na kateri je predvideno še uro in pol hoje do Snežnika. Po slabi uri hoje je predviden prvi postanek, ki so ga nekateri izkoristili za to, da so se slekli iz bund, čeprav je bila temperatura zelo  nizka, kar se je poznalo predvsem na odprtem terenu proti vrhu. Na višini okoli 1500m je bil izveden drugi postanek, nekaj pohodnikov je občasno zaostajalo, kar je vodnik pripravnik poskušal reševati s komunikacijo z drugim vodnikom in zmanjševanjem tempa ter občasnimi krajšimi postanki. Nad gozdno mejo se je veter okrepil, a je pihal z nasprotne smeri čez hrib, tako da je bila celotna skupina pohodnikov večinoma v zavetrju, občasno se je pokazal Kvarnerski zaliv z občasnimi meglicami, ki so se ustvarjale nad Grobničkimi Alpami in Risnjakom, vidno je bilo pogorje Učke in Čičarija, že prej pa smo vsi oprezali na sever, kjer so izstopali na sveže pobeljeni Julijci… Malo pred vrhom se je  skupina na postanku združila, vrh pa je dosegel vsak v svojem tempu v izrazitejšem vetru. Pot vzpona ni bila poledenela, niti ni drselo. Čas vzpona je bil dobri dve uri. V koči je trajal počitek okoli ene ure, nato je sledil obisk vrha nad kočo in spust v dolino po isti poti, ki je trajal le slabo uro in pol. Ob povratku na izhodišče je bila organizirana krajša delavnica uporabe lavinske žolne, sonde in lopate, ki je pritegnila predvsem mlajše člane društva.

Matej Mlakar, vodnik

Kam?

Na SNEŽNIK (1796 m), najvišji nealpski vrh v Sloveniji, na katerem je tik pod vrhom zavetišče Draga Karolina. Zavetišče je med vikendi predvidoma odprto in oskrbovano.

 

Četica 30

Kdaj?

V soboto, 20. 1. 2024 z odhodom ob 6h pred hotelom v Krškem

del pohodnikov na vrhu

Koliko?

Okoli 600 m vzpona, 11 km poti

Člani Mladinskega odseka

Opis poti

Izhodišče je planinska koča na Sviščakih (1242m). Od tam krenemo po označeni planinski poti na Snežnik, vrnemo se po isti poti.

Časovnica

 • 6.00h – odhod iz Krškega (CITY hotel)
 • 9.30h – prihod na Sviščake (1242m)
 • 12.00h – vrh
 • počitek v koči Draga Karolina na Velikem Snežniku
 • 13.00h – povratek nazaj
 • 15.30h – odhod domov
 • 18.30h – prihod v Krško   
Proti vrhu

Dodatne informacije

 • Prevoz: KOMBI
 • Oprema: Planinski čevlji, pohodna oblačila, vetrovka, rokavice, kapa.
 • Pot pod vrhom je lahko pomrznjena.
 • Priporočamo pohodniške palice. Hrano si lahko kupite tudi v planinski koči, ki bo predvidoma odprta.
  Planinska tura ni kondicijsko zahtevna.
 • V primeru slabega vremena bo tura odpovedana, vsi prijavljeni bodo o tem obveščeni.
Na turi bodo udeleženci lahko preizkusili tudi delovanje lavinske žolne in uporabo lavinskega trojčka.

Prijave vodniku

Vodnik: Matej Mlakar

Pomočnik vodnika: Stane Mirtič

Prijave  so elektronske do četrtka, 18. 1., 2024, s prijavnim obrazcem spodaj.

Dodatne informacije na telefonski številki vodnika 068 160 981.
Zadnji metri
Delavnice z lavinskim trojčkom