Skoči na vsebino

PD Videm Krško

Mladi

Mladinski odsek

Avanture učencev OŠ Jurij Dalmatin Krško

Načrt tur mladinskega odseka v šolskem letu 2019/2020

Mladinski odsek Planinskega društva Videm deluje na Osnovni šoli Jurija Dalmatina v Krškem. 

Na planinske izlete smo začeli poleg učencev vabiti tudi njihove starše in starejše člane planinskega društva, kar je povečalo število obiskovalcev.

Pri izletih, ki so bili v glavnem v sredogorje bomo v letošnjem letu organizirali tudi nekaj izletov v visokogorje skupaj s starejšimi člani Planinskega društva Videm.

V programu imamo tudi tradicionalne pohode: na Grmado – sprejem mladih planincev, Zimski pohod na Bohor, Valentinov pohod na Planino, Pohod okoli Brestanice, Pohod po poti trapistov in Pohod z baklami na grad Rajhenburg.

Za učence devetih razredov načrtujemo od 21. 5.-23. 5. tridnevni pohod po Posavskem hribovju iz Krškega v Radeče.

Za planinski izlet na Golico se bomo prilagajali cvetenju narcis. Načrtujem, da bomo izvedli še dodatno krajše izlete za najmlajše.

Vremenske razmere, zasedenost in premalo prijavljenih planincev na posamezne ture bodo spremenile termine planinskih izletov.

Predsednik mladinskega odseka PD Videm

Anton Zakšek

 

Ture mladinskega odseka v šolskem letu 2019 / 2020

Mladinski odsek PD Videm, ki deluje na Osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško,  je v letošnjem šolskem letu organiziral že štiri uspešne planinske izlete.

Naš prvi izlet je bil, 18. 9. 2019, ob tednu mobilnosti, ki ga je organizirala Občina Krško. Zbrali smo se pred osnovno šolo, kjer smo po krajši predstavitvi izleta odšli na Sremič, nadaljevali do cerkve Svetega Mohorja, kjer so se nam pridružili učenci iz OŠ Senovo. Sledil je spust do gasilskega doma v Brestanici. Tukaj smo se srečali še z učenci OŠ Brestanica. Občina Krško je pripravila malico. V Krško smo se vrnili skozi daljši tunel nekdanje ozkotirne železnice in ob obrežju reke Save po pohodni poti nazaj v Krško.

Drugi izlet smo organizirali, 21. 9. 2019, na Peco 2125m. Z avtobusom smo se skozi Črno odpeljali do nekdanjega rudnika v Topli. Od tu je sledil najprej vzpon do planinskega Doma na Peci, po krajšem počitku pa še vzpon na vrh Pece.

 Kljub rahli utrujenosti, saj smo premagali več kot 1000m vzpona, so nas ob čudovitem vremenu navduševali  enkratni razgledi na čudovite planine Slovenije in Avstrije. Sledil je spust nazaj do Doma na Peci. Ob povratku smo si ogledali še votlino kralja Matjaža. Na izletu so sodelovali učenci, starši, dijaki SŠ Krško in drugi ljubitelji planin.

Tretji izlet je bil, 13. 10. 2019, tradicionalni kostanjev pohod na Grmado, ki ga organiziramo skupaj s starejšo skupino PD Videm in na katerem sprejmemo učence prvih razredov v mladinski odsek PD Videm. Zbrali smo se pri osnovni šoli in začeli s pohodom do Ribnika. Tu smo se pridružili skupini starejših planincev, s katerimi smo začeli pohod skozi Kremen na Bučerco in nato na Grmado. Člani planinskega društva so pripravili čaj, hrenovke in klobase. Kasneje pa so spekli še kostanj. Za učence smo pripravili kviz in sprejem prvošolcev v planinsko društvo. Sledil je spust nazaj do osnovne šole.

Četrti izlet smo organizirali, 19. 10. 2019, na Donačko goro. Z avtobusom smo se odpeljali na izhodišče Sveti Jurij. Sledil je vzpon mimo cerkve Svetega Donata na vrh Donačke gore, 822m. Čudovito vreme nam je tudi tokrat omogočilo prelepe razglede na bližnjo in daljno okolico. Sledil  je spust do planinske koče, kjer smo imeli malico in kviz. Sledil je še spust do avtobusa, s katerim smo se odpeljali nazaj v Krško. Na tem izletu so se nam pridružili tudi dijaki Srednje šole iz Krškega, med katerimi so še štirje z gorskimi kolesi osvojili Boč.

Naslednji izlet načrtujemo, 9. 11. 2019, na Čemšeniško planino (prijava na izlet).

 

Krško, 22.10.2019                                                                                                                      

Tone Zakšek (vir: oskrsko.si OŠ Jurij Dalmatin Krško)

Št.TuraDatum
1Planinski izlet na Peco21.9.2019
2Grmada-sprejem prvošolcev v planinsko društvo 13.10.2019
33. Planinski izlet na Donačko goro19.10.2019
4Planinski izlet na Čemšeniško planino 9.11.2019
5Pohod po gadovi sledi16.11.2019
6Planinski izlet v znano in neznano21.12.2019
7Pohod z baklami na grad Rajhenburg26.12.2019
8Zimski pohod na Bohor4.1.2020
9Pokljuški maraton in zimski pohod v Tamar11.1.2020
10Planinski izlet na Gore in Kopitnik 25.11.2020
11Valentinov pohod na Planino 15.2.2020
12Planinski izlet na Slivnico 7.3.2020
13Planinski izlet na Menino planino21.3.2020
14Planinski izlet na Veliko planino4.4.2020
15Pohod po Pohorju, Kope-Rogla18.4.2020
16Pohod po poti trapistov9.5.2020
17Pohod po Posavskem hribovju17. 21. 05. 2020-23. 05. 2020
18Planinski izlet na Strelovec30.5.2020
19Pohod okoli Brestanice 6.6.2020

Poročilo MO v 2018

Mladinski odsek Planinskega društva Videm deluje na Osnovni šoli Jurija Dalmatina v Krškem. Število razpisanih planinskih izletov smo realizirali, čeprav smo nekatere izlete zaradi slabega vremena ali števila prijavljenih prestavili na poznejši termin ali izbrali rezervno turo.

Naših planinskih izletov se udeležujejo vse starostne kategorije. Vsako leto organiziramo nekaj planinskih izletov v sodelovanju z Osnovno šolo Jurija Dalmatina, Turističnim društvom Brestanica in Vinogradniškim društvom Gadova peč. Z učenci devetih razredov pa smo letos zopet organizirali dvodnevni pohod iz Krškega na Lisco, za učence četrtih razredov pa je bil v 2018 organiziran tridnevni planinski tabor v Livških Ravneh, ki smo ga zaradi velike udeležbe izvedli v dveh skupinah.

PLANINSKI TABOR ZA OSNOVNOŠOLCE 2018

Tradicionalni tečaj teka na smučeh, ki ga že vrsto let organiziramo za učence četrtih razredov v Planici, je letos zaradi prezasedenosti v domu odpadel. Začeli smo iskati nadomestno lokacijo, ki smo jo najprej našli v vojašnici na Pokljuki. Zaradi previsokih cen smo poiskali ugodnejšo lokacijo v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Kavka v Livških Ravneh.

V sodelovanju z vodstvom CŠOD Kavka smo pripravili program tečaja teka na smučeh. Žal so visoke temperature stopile sneg in pripravili smo alternativni program aktivnosti.

V ponedeljek 22. 1. 2018 smo s prvo skupino učencev iz 4. b in 4. c razreda odpotovali skozi Ljubljano, Novo Gorico in naprej ob reki Soči mimo Tolmina do vasi Idrsko, kjer smo se začeli vzpenjati skozi Livek do doma Kavka.

Osebje doma nas je lepo sprejelo in nam pripravilo okusno kosilo. Sledila je namestitev v sobe in po krajšem počitku smo začeli z aktivnostmi. Prva skupina si je ogledala kraško jamo, druga skupina je vadila nordijsko hojo, tretja skupina pa je imela lokostrelstvo. Po dveh šolskih urah in krajšem počitku smo skupini zamenjali. Sledila je večerja in nočni pohod s svetilkami. Pred počitkom smo pripravili še zabavni spoznavni večer, kjer so se učenci predstavili s skeči, plesnimi točkami, prepevanjem in pravim koncertom harmonikarja, trobentačev in kitaristov.

Naslednji dan smo po pospravljanju in zajtrkovanju odšli na daljši pohod po Kolovratu.

Lepo vreme nam je omogočilo čudovite razglede na Benečijo, v daljavi pa na Jadransko morje in Padsko nižino. Po dobri uri hoda smo prestopili slovensko mejo in se sprehajali po Italiji. V Slovenijo smo se vrnili pri muzeju na prostem Na Gradu, na katerem smo si ogledali tudi zaklonišča, opazovalnice in topniške položaje iz prve svetovne vojne. Vračali smo se po grebenu, s katerega smo imeli čudovit razgled na dolino reke Soče, Tolmin, Kobarid, v ozadju pa na Krn, Kanin in Matajur.

Po dobrih štirih urah smo se vrnili v kočo, kjer smo imeli kosilo. Po krajšem počitku smo se razdelili v dve skupini. Prva je imela poudarek na kulinariki, v kateri smo pripravili kobariške štruklje, ki smo jih pri večerji slastno pojedli, druga skupina pa je izdelovale zavetišče za preživetje v naravi. Po krajšem počitku sta se skupini zamenjali v dejavnostih.

Pred večerjo so učenci pisali razglednice za svoje najbližje in po večerji je sledila še velika zabava šaljivih iger in plesa.

Utrujeni učenci so malo podaljšali jutranji počitek, sledil je zajtrk, pospravljanje in še tretja zamenjava dejavnosti s prvega dne, po krajšem počitku pa še krajši sprehod do nekdanjega smučišča Livek, s katerega se nam je ponujal lep razgled. Ko smo se vrnili, so nas že čakali učenci 4.a in 4.č razreda, ki so po kosilu začeli s programom. Prva skupina je po kosilu odšla še na ogled Mlekarne Planika v Kobaridu, kjer so si ogledali sirarski muzej in se zvečer vrnili nazaj v Krško. Druga skupina je imela aktivnosti od srede 24. 1. do petka 26. 1. 2018. Vsebinsko smo ponovili program prve skupine. Vtisi učencev so bili zelo dobri in menim, da so doživeli in spoznali neko novo okolje, ki nam ni najbolj znano, zato pa toliko bolj zanimivo. V treh dneh, ki so jih učenci preživeli skupaj brez telefona, računalnika in televizije so pokazali, da s kvalitetnim programom in dobro zasedbo pedagogov lahko pozabijo na vse pripomočke.

Za učence četrtih razredov smo 10. 3. 2018 organizirali še brezplačni izlet na Pokljuko, kjer so se učenci lahko izkusili še tek na smučeh.

Anton ZAKŠEK

VEČDNEVNO PO POSAVSKEM HRIBOVJU

V četrtek, 31. maja, smo za nekatere učence devetih razredov organizirali dvodnevni pohod po Posavskem hribovju.

Pohod se je začel pred šolo, kjer nas je ravnateljica pozdravila in nam zaželela srečno pot. Odpravili smo se preko mostu in po peš poti ob reki Savi proti Brestanici, skozi daljši in krajši tunel nekdanje ozkotirne železnice, od tam pa skozi Dolenji Leskovec, Košeni vrh, Kališovec, proti prvemu slapu Bojanca. Pot do tam je bila vroča, vlažna in polna trnjev. Čeprav smo videli in nekateri občutili nekaj padcev ter se poskusili izogniti vsem klopom, je bil prihod k slapu nepopisno lep. Nekateri so se v njem pošteno osvežili (okopali), drugi pa smo si tam le dotočili vodo, malicali ter občudovali lepoto narave. Pot na Bohor nas je vodila še mimo dveh slapov Pekel in Ubijavnik, potem pa po grebenski poti do koče na Bohorju. Sledila je okusna večerja, tuširanje, večerna zabava in počitek.

Po prekratki noči smo se zjutraj okoli 8. ure, po zajtrku, odpravili na Lisco. Pot nas je vodila čez Javornik in Mrzlo planino, sledil je spust skozi Zabukovje do Gostišča Pipan. Sledil je vzpon do gostišča, kjer so nam pripravili kosilo. Po krajšem počitku smo prišli po strmi poti na Malo Lisco. Sledil je še spust in naš zadnji vzpon na cilj – Lisco.

Najpogumnejši učenci devetih razredov so se odločili, da prehodijo verjetno najzahtevnejšo pohodno pot v času šolanja – dvodnevni pohod po Posavskem hribovju.

Druženje po številnih zgodovinskih, predvsem pa naravnih zanimivosti nam prikaže čudovito pokrajino, v kateri smo srečali skromne, prijazne, radovedne in darežljive ljudi. Navdušeni in ponosni so bili nad nami, da smo jih obiskali in z njimi poklepetali.

 

 

Naše skupno druženje je bila za učence življenjska izkušnja, v kateri so si dokazali, da je kljub velikim naporom mogoče priti do cilja. Na cilju pa spoznali, da se je izplačalo.

Utrujenost, žulji, bolečine v nogah in ramenih so izginile, ostali pa so čudoviti spomini, ki jih verjetno ne bodo nikoli pozabili.

Vodja pohoda:

Anton ZAKŠEK