PD Videm Krško - DOMOV
×

Warning

Piškotki

Naše spletno mesto uporablja piškotke. Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se shranijo na vaš računalnik ob obisku našega spletnega mesta in ne škodijo vaši strojni ali programski opremi. Piškotke lahko kadarkoli odstranite ali brskalnik nastavite tako, da ne dovoli njihove namestitve.

O piškotkih

Povezava na direktivo

Piškotke ste zavrnili. Odločitev lahko spremenite.

POSEBNO OBVESTILO

pdfOBVESTILO - PLANINSKI HRAM


Odprt vsako soboto in nedeljo in sicer:

  • Od 1. maja do 30 septembra: od 14. ure do 20. ure

  • Od 1. oktobra do 30 aprila: od 13. ure do 18. ure

Skrbnik hrama je KOSTANJŠEK FRANC , tel. 031-274-722.

Planinski hram na Grmadi se nahaja v neposredni bližini oddajnika Sremič, na višini 488 m. Veliko poti vodi do naše postojanke in ena izmed njih je tudi BOJANOVA POT.

grmada grmada3

Zakaj Bojanova pot? Bojan Božičnik je bil ne le eden od pobudnikov za ustanovitev društva, vsa leta je v njem aktivno sodeloval, bil je vodnik, bil je organizator pri postavitvi našega hrama, ki je služil na prvotni lokaciji kot vinski hram. Ko je bil hram prestavljen na novo lokacijo, na Grmado, je bil Bojan nekaj časa tudi skrbnik koče. Pot na Grmado smo poimenovali po njem.

OPIS POTI NA GRMADO – BOJANOVA POT

Začetek poti je pri ribniku na Resi, kjer je postavljen »kozolček« s tablo, ki prikazuje njen potek in za katero potrebujemo približno uro in pol hoje. Ribnik se nahaja ob cesti, ki vodi iz Krškega proti Zdolam.

Pot nas vodi najprej po prijetni gozdni poti ob potoku Drnik, ki napaja ribnik. Po približno 15 minutah hoje potok Drnik prečimo, kolovozna pot se prične rahlo vzpenjati in ko pridemo na vrh vzpetine, zavijemo na desno, do vasi Bučerca.

Na križišču cest se spustimo do vasi Ponikve, kjer si lahko ogledamo mogočno lipo. Na koncu vasi, pri zadnji hiši, opazimo markacijo na drevesu, zavijemo iz ceste navkreber, mimo sadovnjaka in nato skozi gozd. Po približno 30 minutah hoje pridemo do prvih hiš in križišča »Slom«.

Skrenemo desno, od tu nas pot vodi po cesti, ki jo obdajajo za naše kraje značilni vinogradi, ki so privlačni predvsem v jesenskem času, ko se pričnejo trgatve in se okoliški griči odenejo v živopisane jesenske barve.

Cesta, ki se ves čas vzpenja, nas popelje skozi gozd. Na križišču zavijemo skrajno levo navkreber proti vrhu, kjer je naš cilj.

Naš hram, ki je odprt le med vikendi, obdajajo drevesa, ki nudijo poleti prijetno senco, skrbnik Franci pa skrbi, da je vedno na razpolago napitek ali topel čaj.


Grmada ponuja tudi lep razgled na Krško polje in na  reko Savo, ki deli mesto Krško na stari del na desnem bregu Save, pa na levi breg z nekdanjim „velikanom" Tovarno celuloze in papirja Videm, Nuklearno elektrarno Krško, vidimo še Stadion Matije Gubca....

Ogledamo si lahko okoliške hribe. Od leve proti desni strani si sledijo najprej Libna, Gorjanci, Sljeme, Kum, Veliko Kozje, Lisca in Bohor.

V zimskem času in ob lepem vremenu pa se v daljavi svetlika Snežnik, na severni strani pa lahko občudujemo Kamniške Alpe.

 


Dovolili ste piškotke na vašem računalniku.


potokar